Pályázatok, programok

IV. Nyári oratórium Cegléden

Bővebben lásd a Hitélet menüpontban

IV. Hírvivők Konferencia 2017

Bővebben lásd a hírek menüpontban

2016 Gyermeknap

Bővebben lásd a programok menüpontban!

2016 Táborok

Bővebben lásd a hírek menüpontban!

Pályázat „Az ősz nekem…” fotópályázat.

Bővebben lásd a hírek menüpontban

Pályázat "12+..: Az érték a mérték"

Bővebben lásd a hírek menüpontban!

A hazai kábítószerhelyzetről
Dr. Zacher Gábor toxikológus előadása

Bővebben lásd a programok menüpontban!

Keresztút történetekkel

Bővebben lásd a programok menüpontban!

Első féléves programok

Bővebben lásd a hírek menüpontban!

Színházlátogatás

Bővebben lásd a programok menüpontban!

Kirándulás Pannonhalmára

Bővebben lásd a programok menüpontban!

 

 

Partnereink:

Üj SZÉCHENYI TERV

 Támogatóink:

vendeglo_Abony

 henkel

Programok

Jótékonysági Bál 2017

Griz2017. október 14-én került megrendezésre Jótékonysági Bálunk, mely méltán említhető az idei esztendő talán legnagyobb összefogásának intézményünk életében. A programnak a ceglédi Kossuth Szálloda és Étterem adott otthont. Az előkészületekben, adományok gyűjtésében a vezetőségen, kollégáinkon túl részt vettek nevelőszülőink is, mindezt pedig Jámbor Ferenc és profi rendezvényszervező csapata fogta össze kerek egésszé, méghozzá igen rövid idő alatt. Az esemény kivitele (nyugodtan mondhatjuk) mesteri volt. Számos partnercég tett jelentős anyagi felajánlást, támogató jegyekkel pedig magánemberek és szinte összes nevelőszülőnk is segítette nemes céljainkat. Az este folyamán fellépett  Gór-Nagy Erika énekes, az Abba Sisters, a változatos talpalávalót a Gríz Zenekar szolgáltatta, közreműködött továbbá Kenyó Ferenc DJ és konferanszié. Tombola sorsolásunkon a festmények, használati tárgyak, nívós utalványok egyaránt helyet kaptak. Az est kiváló hangulatban, remek szórakozással, minőségi programokkal, nemes beszélgetésekkel telt. Bálunk bevétele pedig lehetővé teszi, hogy a hálózatunknál gondozásban nevelkedő gyermekek - két kapcsolattartási helyszínünkön - önfeledt időtöltésre alkalmas, szabadtéri játékokkal gazdagodjanak, színesítve ezzel az itt töltött évek alatt szerzett élményeiket. Köszönjük minden támogatónak, résztvevőnek, szervezőnek, fellépőnek, hogy ezen ügy mellé egy emberként állt oda.
/További képekért, kattints a képre!/

Karácsonyi ünnepségünk Abonyban


Karacsony2016

 

2016. 12. 17-én tartottuk karácsonyi ünnepségünket Abonyban, melyen a Havasi Tibor vezetésével a Lélekzuhany Gospel Kórus lépett fel. A Kórus zenei stílusát és a tagok összetételét tekintve Európában egyedülállónak mondható, mivel gyermekvédelmi gondoskodásban lévő gyermekekből és velük foglalkozó szakemberekből áll./További képekért, kattints a képre!/
http://www.lelekzuhany.hu/

Éden földön

Nemzeti2016. december 07-én meghívást kaptunk a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Főosztályától „Magyarország karácsonya” című ünnepségre. Az ünnepség keretein belül a résztvevők megtekinthették Budapesten a Nemzeti Színházban az „Éden földön” című, két felvonásos, zenés színdarabot, melynek rendező-koreográfusa Bozsik Yvette az alábbiakat nyilatkozta a darabról:
„ Az Éden földön meséje a civilizáció és a természet összecsapásáról szól. A mai gyerekeket olyan vizuális ingerek érik, hogy az ember beleszédül, és ez óriási kihívás a színház számára.”
A színdarab zenéjét és szövegét Szarka Tamás, a Ghymes zenekar tagja írta, akit megragadott Hany Istók, a Király-tó lápjában talált gyermek története.
Intézményünket 43 fő (gyermekek, nevelőszülők, munkatársak) képviselte a rendezvényen. A Minisztérium munkatársai a szünetben megvendégelték a megjelenteket, az előadás végén a színészek csodálatos jelmezeikben jöttek ki a gyermekek közé, akikkel szívesen fotózkodtak, beszélgettek. A rendezőktől a gyermekek ajándékot kaptak.
A színház, a színdarab, a jelmezek, a zene, a koreográfia és a művészek is lenyűgözőek voltak, a gyermekek érzékelhetően értették a színdarab mondanivalóját, hálás közönségre lelt a Nemzeti Színház.
Elmondhatjuk, hogy valamennyien igen jó érzésekkel, meghatározó élményekkel térhettünk haza.
/További képekért, kattints a képre!/Adomány karácsonyra 2016

BungeA Bunge Zrt. dolgozói Lipcsei Kornélia HR munkatárs szervezésében karácsonyra intézményünk ellátásában lévő 100 kisgyermek számára (3 évestől 6 évesig) vásároltak ajándékot gyermekenként átlagosan 7.000 Ft. értékben. Lipcsei Kornélia elmondta, hogy a dolgozók saját jövedelmükből biztosították a kicsik számára a kívánt meglepetést. A gyermekek kívánságait cédulákra írták fel, majd a Zrt.-nél felállított karácsonyfára helyezték azokat, ahonnan a munkatársak választhattak  Minden dolgozó saját maga szerezte be az általa kiválasztott kívánságban szereplő tárgyat. Több gyermek kért babakonyhát, autót, társas – és fejlesztőjátékot. A Zrt. dolgozói a csomagokat gyermekenként szépen becsomagolták, és személyesen szállították le intézményünk központi irodájába, ahol több Budapest környéki gyermek is átvehette azokat. A Cegléd közelében élő gyermekeknek az Otthon biztosította a szállítást.

Nagyon köszönjük Lipcsei Kornéliának és kollégáinak a hatalmas felajánlást, a figyelmet, a ránk fordított időt, és azt a pénzben ki nem fejezhető örömöt, amit az ellátásunkban lévő kisgyermekek számára jelentett ez a meglepetés!


Gyermeknap 2016

A verseny szelleme

csemete_csata2016. 06. 04-én került megrendezésre az „OTTHON” Szociális Szolgáltató gyermeknapja a ceglédi Városi Sportcsarnokban. A rendezvényt közel 400 fő látogatta meg, középpontban a gyermekekkel, akik a nyári szünet kapujában még felszabadultabban adhatták át magukat az elvárás nélküli játék örömének.
Ugráló vár, arcfestők, sorversenyek, foci meccsek, sport bemutatók tarkították a rendezvényt. Legtöbb érdeklődője a sorversenyeknek és a labdajátékoknak voltak, ahol a gyermekek aktívan részt vehettek a gyermeknap alakulásában. A labdák bűvöletében minden gyermek gyermekké válik, az így megidézett verseny szelleme sportszerű viselkedést és csillogó szemeket varázsolt a résztvevők és a szurkolók arcára. A játékos versenyek végén mindenki kapott érmet, emléklapot és persze csokoládét, a gyermekek nagy örömére.
A szervezők és a támogatók jóvoltából finom étkekkel és csokoládéval pótolhatták a gyermekek a ledolgozott kalóriákat.
Köszönjük a szervezőknek és a támogatóknak, résztvevőknek ezt a tartalmas napot!
/További képekért, kattints a képre!/

Sebők Szilvia


"Nagy Tavaszi Kirajzás"

 

ATVA MAHOSZ a dunai hajózás tavaszi indításaként 2016. 04. 17-én ünnepséget szervezett "Nagy Tavaszi Kirajzás" címmel, melyen 5.000 fő sétahajózását tették lehetővé. A rendezvényen, ill. sétahajózáson intézményünk részéről 213 fő nevelőszülői gondoskodásban lévő gyermek és kísérőik vehettek részt. A MAHOSZ képviseletében Völner Pál elnök köszöntötte a résztvevőket, ill. elmondta, hogy hagyományt szeretnének teremteni, azaz minden évben tavasszal hasonló rendezvénnyel szeretnék felhívni a figyelmet a folyami, dunai hajózás indulására.
Az Otthon Szociális Szolgáltató képviseletében Barátné Balogh Ildikó szakmai vezető nyilatkozott a jelenlévő újságíróknak. /A felvételen 20:25-től látható./ Említést tett intézményünkről, ill. köszönetet mondott a szervezőknek azért a lehetőségért, hogy gyermekvédelmi ellátásban lévő gyermekek számára az ingyenes sétahajózást és azzal együtt hatalmas élményt biztosítottak.
                                                                                                    Kocsis Beáta

 

Gyermeknap 2015

gyermeknap_2015Korábbi jó gyakorlatunkhoz híven 2015. 05. 18-án ismét az újszilvási Kalász tanyán rendeztük meg Gyermeknapunkat, melyen körülbelül 550 fő vett részt. A Gyermeknapot kicsik és nagyok is nagyon várják, egyrészt a nagy szabad terület, a közös játék lehetősége, másrészt a régen látott ismerősök, barátok miatt. Ilyenkor a még távolabb élő nevelőszülői családok is eljönnek, és mindenki talál magának valamiféle elfoglaltságot. A felnőttek, fiatalok beszélgetnek, néha ugratják egymást, ismerkednek, a kisebbek játszanak, vagy vetélkedőkön vesznek részt.
A Gyermeknap fő szervezője Rajtáné Bártfai Andrea nevelőszülői tanácsadó volt, de valamennyi kolléga hozzátette saját munkáját.
A családok számára akadályversenyt, a gyermekek és fiatalok számára pedig fociversenyt hirdettünk, melyek iránt igen nagy volt az érdeklődés. Az akadályverseny nyertesei ajándékcsomagokban részesültek, a focis győztesek érmeket és csokoládét kaptak.
A nevelőszülők közül sokan készültek a már évek óta minden Gyermeknapon megrendezett sütiversenyre, amelynek legfőbb célja nem is a versengés, hanem az, hogy az ebédet követően a rendezvényen megjelenő gyermekek egy-egy tányér süteményben részesülhessenek. Az idén is rengetegen vállalkoztak erre a megmérettetésre.
A verseny harmadik helyezettje Szőkéné Varga Margit abonyi nevelőszülő lett, aki zserbóval készült. A második helyezést Grósz Ferencné, szintén abonyi nevelőszülő, sokak által „macskaszemként” ismert sütije érte el. Bognár Jánosné ceglédi nevelőszülő méteres kalácsot készített, ezzel – nem csak a zsűri szerint – megalapozottan nyerte el az első helyezést. Mindhárman nagy értékű porcelán ajándéktárgyakban részesültek.

A rendezvényen zenés műsorral örvendeztették meg a gyermekeket a Fagyibohócok, akik gólyalábakon és anélkül, közismert gyermekdalokat énekeltek, és táncoltak hozzá.
Évek óta visszatérők Szemes Istvánék, akik ezen a Gyermeknapon is különböző nagyjátékokkal (ugrálóvárakkal, kisvonattal, óriás trambulinnal, pónifogattal) álltak a kisebbek-nagyobbak rendelkezésére. A gyermekek részt vehettek kézműveskedésben, a vállalkozó kedvűeket arcfestők festették.
Külön köszönettel tartozunk az abonyi Mészáros Vendéglőnek az elemózsiáért, az idén ugyanis bolognai spagettivel vendégeltek meg bennünket.

A Gyermeknapunk ismételten nagyon jól sikerült, remélhetőleg valamennyi résztvevő jól érezte magát.
/További képekért, kattints a fenti képre!/

„Teher alatt nő a pálma”


Versmondó versenyKeresve sem találhattam volna jobb címet, amely találóbban és hitelesebben jellemzi az Otthon Szociális Szolgáltató által rendezett szavalóversenyt. A verseny kiváló lehetőség volt a gyermekek számára, kicsiknek és nagyoknak egyaránt, hogy megmutathassák az irodalomszeretetüket. A versenyt 2015. április 25-én rendezték meg Cegléden. A versenyzők korcsoportonként szavaltak, három fős zsűri előtt. Jómagam a felső tagozatosok és középiskolások csapatában zsűriztem.
A versenyre sok gyermek nevezett, jó volt látni a gyermeksokaságot, ahogy izgatottan készülődnek a szavalatukra, elvégzik az utolsó simításokat. A felkészítő és támogató nevelőszülők munkáját sem szabad említés nélkül hagyni, hiszen a felkészülésben jelentős részt vállaltak, támogatták gyermekeiket, ha egy-két könnycsepp kicsordult a nagy izgalomtól. Együtt izgultak a szavalat alatt gyermekeikkel és büszkén nézték közös munkájuk gyümölcsét. Laikusként az ember azt hinné, ez pusztán egy szavalóverseny a sok közül, ám ha az ember jobban megfigyeli, komoly pedagógiai munka és célkitűzés húzódik a dolgok mögött. Nem csupán a stilisztikai és retorikai elemek mérvadóak ezen a szavalóversenyen. A gyermekeket komoly kihívás elé állítják azzal, hogy reprezentálni kell magukat, hiszen nem csak a pontos, precíz tudás számít, hanem a jól előkészített előadásmód, amit később kamatoztatni tudnak egy állásinterjú során és az élet más területein. Az ember elsőre nem is gondolná, mennyire fontos ez, főleg a gyermekek életében. A mai világban gyakran hátrányból indulnak a gondozott fiatalok, de ezekkel –engedjék meg, hogy így nevezzem-, a tréningekkel sikeresebben tudnak indulni, sikeresebben tudnak érvényesülni.
A zsűrizés alatt nyert tapasztalataimmal, mint leendő pedagógus, sokat gazdagodtam. Számomra fontos volt, hogy egy szavaló értse a versét, balladáját. Tudjon azonosulni részeivel, tudja újraértelmezni, bele tudja vinni személyiségét az előadásába úgy, hogy hű maradjon az eredeti költeményhez. Szavalatoknál szintén mérvadó volt a kiállás, a határozottság, a jó hangzás és a pontos szövegismeret. A gyermekek felkészülten érkeztek a versenyre, gyakran jobban izgultak a nevelőszülők, mint a szavalók. A versek jórészt a korosztályoknak megfelelőek voltak, egy- két esetben azonban a versválasztással, valamint a hibás értelmezéssel adódtak problémák. A zsűrinek szerencsére nem csak az ítész szerepe jutott, a háttérben itt is komoly pedagógiai munka húzódott. A megfelelő pedagógiai irányzatú kommunikációt értsük ezalatt, amely rengeteget számít és segít egy szavalóverseny alatt, vagy éppen egy vizsgaszituációban. Hiszen a fő feladat a kezdeti izgalom megszüntetése és egy olyan környezet megteremtése, amelyben a gyermek jól érzi magát, nem érez nyomást, és önmagát tudja adni egy szavalat során. Köszönöm a zsűri társaimnak, legfőképpen Kocsis Beáta  intézményvezetőnek, hogy feltárta számomra ezt a komplex és célirányos pedagógiai munkát.
Összegzésként elmondhatom, hogy senki nem távozott üres kézzel, és nem maradt tapasztalat nélkül. Mindenki szembesülhetett egy „éles helyzettel”, mindenki jól vette az akadályt. A zsűri számára fontos volt, hogy aki kevésbé vette sikeresen ezt az akadályt, olyan, számára megfelelő és építő jellegű instrukciókat kapjon, amely beleilleszkedik a jól megtervezett pedagógiai stratégiánkba.
Felemelő érzés volt hallani a szebbnél szebb szavalatokat, a sztereotípiákkal ellentétben büszkén kijelenthetem, hogy a tehetség szárnyal az Otthon Szociális Szolgáltató falai között. Biztatom a nevelőszülőket és a gyermekeket, hogy vegyenek részt minél többször a Szolgáltató szavalóversenyein.
Zárásul pedig szeretném megköszönni a vezetőségnek, hogy lehetőséget biztosítanak a tehetséges fiataloknak, útjukat egyengetik. A nevelőszülőknek a felkészítést, biztató szavaikat, a gyermekeknek szavalataikat, kitartásukat és munkájukat, amit a verstanulásba fektettek.
 Útravalóul pedig egyik legnagyobb költőnktől, Arany Jánostól idéznék: „Álmokban és szeretetben semmi sem lehetetlen”.
/További képekért, kattints a fenti képre!/                                                
                                                           Török Dávid    
                                     utógondozói ellátott, egyetemi hallgató


Nevelőszülői értekezlet

A prezentáció itt letölthető!

 

Húsvéti ünnepség

Húsvéti ünnepségünkre 2015. 03. 21-én került sor Abonyban, a plébánia közösségi házában. Az ünnepségen részt vettek, valamint felléptek intézményünk gyermekei, nevelőszülői és dolgozói. Az ünnepi műsort Turai Dénes hitoktatási referens és Turai Dénesné nevelőszülői tanácsadó állították össze. Gáspárné Gomola Aranka és az általa irányított énekkar húsvéti dallamokkal örvendeztette meg a közönséget. Az ünnepséget követően a gyermekek kézműveskedhettek, festhettek, rajzolhattak, húsvéti ajándéktárgyakat készíthettek. A kisebbek számára a plébánia kertjében húsvét tojásokat rejthettünk el, amelyek megkeresése többek számára nagy örömet okozott.

Keresztút történetekkel

I. stáció:    Pilátus halálra ítéli Jézust

Pilátus tovább kérdezte: "Hát Jézussal, akit Krisztusnak mondanak, mit tegyek?" Mind azt kiabálták: "Keresztre vele!" "De hát mi rosszat tett?" - kérdezte. Annál inkább ordították: Keresztre vele!"
 (Máté 27,22-23)

Történet:

„Nyolc éves voltam, amikor nevelőszülőkhöz kerültünk. Heten vagyunk testvérek, ekkor a legkisebbik tesónk 9 hónapos volt. Sajnálatos módon nekem kellett anyám helyett gondoskodnom róla. Én etettem, pelenkáztam, fürdettem nyolc évesen. A többi tesómról is nagyjából én gondoskodtam. A folytatásért kattints a hivatkozásra! Keresztút történetekkel

 

A hazai kábítószerhelyzetről
Dr. Zacher Gábor toxikológus

Dr. Zacher Gábor2015. 03. 07-én került sor első féléves nevelőszülői képzésünkre, valamint értekezletünkre Abonyban a római katolikus plébánia közösségi házában.
Meghívott előadónk Dr. Zacher Gábor toxikológus volt, aki hazai kábítószerhelyzetről tájékoztatta a megjelenteket.  Elmondta, hogy igen súlyos következményei lehetnek az ún. „dizájnerdrogok”, ill. a piacon egyre-másra megjelenő új szerek használatának, mivel jóval olcsóbbak, mint a korábban ismert kábítószerek, többek számára elérhetőek, ellenben hosszú távú hatásuk nem ismert. Egyre újabb összetételű anyagok jelennek meg hazánkban is, a korábbi évekhez képest ugrásszerűen megnövekedett a számuk. Súlyos probléma, hogy a szerhasználónak fogalma sincs arról, mi is van egy-egy tablettában, anyagban, amelynek vegyi összetétele – bár külsőre ugyanannak látszik - folyamatosan változhat.
Zacher Gábor kiemelte, hogy alapvető fontosságú a megelőzés, melyben kiemelt szerepe van a családi háttérnek, annak, hogy a szülő, nevelőszülő milyen értékrendet közvetít a gyermek számára, tud-e példakép lenni, tud-e megfelelő szociális, viselkedési mintát átadni. Nagyon fontosnak tartja, hogy a gyermek – megfelelő értékekkel, biztonságos háttérrel a „tarsolyában” - tudjon „nemet” mondani, képes legyen a kortárs csoportban is megfelelően megállni a helyét.